配搭不當

上兩篇文章,NoteSity 小編同大家分析咗句子成分殘缺成分多餘嘅病句。除咗呢兩種病句,大家寫文章嗰陣,有冇試過寫出嚟嘅句子怪怪地,但又講唔出怪喺邊?🤯 呢啲情況,可能就係配搭不當。呢篇文章,小編會講吓點樣改正或者避免呢種病句~😉

 
一、動賓配搭不當
受到英文影響,我哋可能會覺得一個動詞可以配搭幾個賓語。但中文有時每個賓語都要配搭唔同嘅動詞,就好似例一咁:

例一:舞台上,樂手盡情拉著小提琴🎻和鋼琴🎹。

「拉著」配「小提琴」當然冇問題啦!不過「拉著鋼琴」呢個配搭就明顯有啲奇怪喇。「鋼琴」一般都係配「彈奏」呢個動詞,所以句子可以改做:舞台上,樂手盡情拉著小提琴和彈奏鋼琴。

如果同學都係想淨係用一個動詞,就要諗吓有咩動詞可以配晒兩個賓語。呢句嚟講,可以用「演奏」呢個動詞:舞台上,樂手盡情演奏小提琴和鋼琴🎼。
 
二、修飾語與中心語配搭不當
中文入面,好多修飾語都只係用嚟修飾特定嘅中心語。配搭不當,雖然讀者理解到意思,但讀落難免會有突兀嘅感覺😫 睇吓下面嘅例子,同學應該就會明白呢種突兀嘅感覺。

例二:幸好老師延遲課業的遞交限期,我們才能更充裕地完成家課📝。

「充裕」一般只係修飾名詞,當做狀語咁用,其實就唔太恰當。如果同學上網搵,應該會見到網上的確有人會用「充裕地」,但係網上有人用,都唔代表呢個用法啱,更加唔代表佢係好嘅中文😤 呢個句子,用「充裕」修飾名詞嘅表達方法會比較好:幸好老師延遲課業的遞交限期,我們才有更充裕的時間完成家課。


圖片來源:Google 引擎搜索
(註:呢啲都係反面教材嚟,同學千祈唔好學呀!🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️)
 
例三:猶記得那年考文憑試,我懷著一顆忐忑不安的心情進入試場應考😖。

「一顆」呢個量詞好少會用嚟配搭「心情」。一係就講「一顆……心」,一係就講「一種……心情」。所以句子可以改做:猶記得那年考文憑試,我懷著一顆忐忑不安的進入試場應考。

同埋小編之前都講過,中文唔需要下下都用量詞。如果同學驚自己用錯量詞嘅話,其實好多時唔用量詞都完全冇問題!尤其呢句唔係講緊心情嘅數量,而係描述緊當刻嘅心情,刪去量詞,改做「懷著忐忑不安的心情」或者「懷著忐忑不安的心」都冇問題!😤
 
三、位置不當
中文好重視語序,即係句子入面唔同成分嘅位置次序。如果句子成分嘅位置或者語序唔啱,就係病句。就咁睇定義唔明?睇吓下面嘅例子啦~💁‍♂️

例四:這首歌是今年這位歌手發表的作品🎤。

「今年」呢個狀語應該係修飾「發表」呢個動作,所以移到「這位歌手」後面比較自然。「今年」亦都可以放喺句子最前面,不過呢兩個改法嘅側重點都會有少少唔同🤏🏻 點樣改就要視乎同學想表達啲咩喇:

  • 「今年」放喺「這位歌手」後面:這首歌是這位歌手今年發表的作品。(重點:呢首歌係咩嚟?🤔)
  • 「今年」放喺句子最前面:今年,這位歌手發表了這首歌。(重點:今年呢位歌手做咗啲咩?🤔)

 
例五:這具小長毛象屍體是一萬年前新出土的天然標本。

「天然標本」前面有兩層定語,分別係「一萬年前」同「新出土」。「一萬年前」應該修飾緊「天然標本」,但而家句子咁寫法,可能會令讀者理解做「文物係喺一萬年前出土嘅」。所以句子應該改做:這具小長毛象屍體是新出土一萬年前天然標本。

不過,同學可能留意到,呢句入面用咗兩個「的」字,其實唔太自然,想句子自然啲,可以再改動一下句子結構,變做:這具小長毛象屍體新出土,是一萬年前的天然標本。
 
四、實戰題💪🏻
睇完上面嘅分析同例子,唔知同學有冇明多咗配搭不當嘅病句呢?做吓做埋下面嘅實戰題,就知自己明咗幾多㗎喇!

1. 全球物種數量不斷下滑,保育工作勢在必行🙌🏻。
改寫:全球物種不斷減少,保育工作勢在必行。

(「下滑」形容業績同成績較多,改做「減少」比較自然;「數量」係多餘嘅,刪去都唔影響句子意思)

2. 他性格隨便友善,開學初便交了不少新朋友🤜🏻🤛🏻。
改寫:他性格隨和友善,開學初便交了不少新朋友。

(「隨便」意思負面,呢度講緊「他」嘅優點,應該用「隨和」比較正面)

3. 好朋友應該互相分擔快樂🤗和憂愁😔。
改寫:好朋友應該互相分享快樂,分擔憂愁。

(「分擔」通常講緊一啲負面嘅事物或者責任,好似係「兄妹主動分擔家務,爸媽十分安慰。」所以「快樂」應該配「分享」,「憂愁」先可以配「分擔」)

4. 你看過八十周年的多啦A夢的3D電影嗎🍿?
改寫:你看過多啦A夢八十周年的3D電影嗎?

(「八十周年」呢個定語係修飾緊「3D電影」呢個中心語,所以要緊接中心語「3D電影」前面)

5. 這個深深有趣的想法印在我腦海裏🧠。
改寫:這個有趣的想法深深印在我腦海裏。

(「深深」係狀語,應該修飾「印」呢個動詞)

6. 這個農村糧食的生產,長期不能自給。
改寫:這個農村生產的糧食,長期不能自給🍠。

(原句調轉咗「定語」同「中心語」嘅位置,「長期不能自給」嘅應該係「糧食」,唔係「生產」)